Friday, March 16, 2007

Šahiranje z vremenskimi sistemi za oceane

"Jadranje je kot šahovska igra, pri kateri moraš v glavi nenehno preigravati različne scenarije. Routing (načrtovanje najboljše poti na morju glede na vremenske pogoje-op.p) pa je prav tako šah z vremenskimi sistemi, pri čemer so vremenski sistemi tako nepredvidljivi, kot je nasprotnik. Le ugibaš lahko, kaj bo naredil, in le predvidevaš lahko, ali se bo vreme obrnilo. A cilj je premagati nasprotnike in ne vremena," mi je pred kratkim v intervjuju razlagal Jure Jerman. Mož, ki je razvil Aladina za Jadran, bil "vremenko" na Gaji Legend in Velikem Viharniku ob velikih zmagah na "dolge proge", je seveda tudi sam dolgoletni jadralec. Zato ne preseneča sodelovanje z našima edinima oceanskima jadralcema - Andražem Mihelinom in Kristianom Hajnškom - ter angleškim "prodigy-jem" Philom Sharpom, ki oceane prejadrajo po Juretovih vremenskih "navodilih". Včeraj nas je slednji v pogovoru prepričal s svojo karizmo, ki mu bo, upam, po 3. mestu na Transatu 6.50 in zmagi na Route du Rhum (obe sta seveda prestižni transatlanstki regati) pomagala zbrati vsaj 4 MIO evrov za kampanjo krone jadranja - solo regate okoli sveta Vendee Globe s 60-čeveljskimi jadrnicami. "Za dva na barki na Barcelona world race - novi regati okoli sveta, ki jo pripravlja Ellen MacArthur (svetovna rekorderka solo okoli sveta-op.p),- nisem tako prepričan. Kaj če se imava že po 15 dneh dovolj, ostaja pa nama jih še 70 ?!". Jadralska zgodovina že beleži primere, ko sta se jadralca, ki sta imela eden drugega že poln kufer, zabodla z noži. Tudi to je način, da predčasno končaš regato.
Foto: na slikci mladi angleški mož v 6,5-metrski jadrnički SAM čez Atlantik.

5 Comments:

Blogger bralec said...

se temu lahko reče tudi povratek prvi ljubezni? (ko so te še evidentirali v kolofonu morske revije)
že diši, na morje bo treba!!

3:32 AM  
Blogger Morska deklica said...

Jadranje je moja veliiiika ljubezen - do lanskega leta tekmovalno, sedaj pa se tej ljubezni posvečam včasih 100 na uro, včasih 70 ali malo, ampak morje je vedno z mano :-) Na morju je že 20 stopinj, ta teden sem bila kar dvakrat. Kako tvoja glava?

5:59 AM  
Blogger bralec said...

hvala, smo se sestavili, k sreči brez posledic (razen začetnih glavobolov, ki so v dobrih oskrbi minili :)).

20°C, sonček, pogled na morje in vse tiho naokoli.. Zdaj pa samo še reci, da si bila po službeni dolžnosti, bo pa že kič! lep vikend (šur, na morju.)

6:25 AM  
Blogger maja said...

pa kam te je odneslo. kej spet prlet na Nedelo. :)

1:28 PM  
Blogger Morska deklica said...

Bom prletela v tem vrtiljaku tudi kaj na Nedelo! Že dolg nisem nič za vas napisala.

5:06 AM  

Post a Comment

<< Home