Wednesday, January 31, 2007

Prihaja Prvi mednarodni festival gorniškega filma in z njim film Duh letenja

V našem mestu obstajata dve filmski poslastici - jesenski Liffe in zimski Festival dokumentarnega filma, ki se je letos preimenoval v 1. mednarodni festival gorniškega filma. Slednjo sestavlja preko 40 " filmskih bonbončkov", ki bodo tako "na meniju" od 7. do 10. februarja v Cankarjevem domu. Ob filmskih projekcijah se bodo vrstila tudi predavanja vrhunskih alpinistov in predstavitve novih gorniških knjig, na ogled pa bo tudi razstava gorniške literature in fotografij.

Za konec pa še naš/malo tudi moj piskrček, ki smo/sem ga pristavila k temu festivalu. Lanskega maja smo na Visu v desetih dneh posneli skupaj z biologom, snemalcem, režiserjem, jadralnim padalcem ... Gregorjem Šubicem veliko materiala za 12-minutni film Duh letenja/Pure-The Spirit of Flying. Slednji je sad 15-mesečnega dela snemalne ekipe in številnih slovenskih, avstrijskih in hrvaških jadralnih padalcev. Snemanje filma je potekalo v Sloveniji, na dalmatinskih otokih, Sardiniji in v avstrijskih Alpah. In kot sem zapisala v predstavitvenem besedilu o kratkem filmu "želi prikazati čistost letenja in še neokrnjene zemeljske ekosisteme z drugačne perspektive. Svet jadralnega padalstva je za avtorje drug planet, kamor jih ponese čista energija sonca, brez nafte in brnenja motorjev. Z jadralnim padalom se v filmu podamo v sanjski svet neba in se približamo občutkom drsenja preko področij, ki so imela srečo, da jih človek še ni uničil. Gore, oddaljeni otoki, jezera, vsi ti biseri so uspeli ohranili svojo čistost". Film bo v 30.000 primerkih priložen tudi največjima dvema jadralno padalskima revijama. Bravo, Šubo, da si zrasel v takega filmarja, in bravo Silvo Karo, da si spravil skupaj tak festival !

5 Comments:

Blogger jaka said...

http://www.letitridethemovie.com/

js bi tole gledu...

12:21 AM  
Blogger Irena said...

pa bravo katka, k si bla zravn :-)
sam link pa ne dela :-(
cakam.... :-)

lupcka za lep dan pripenjam :-)

3:14 AM  
Blogger Morska deklica said...

Ljudje ne morjo prehvalit tega snowboard filma. Kdaj boste pa nasi (no, pri nas v Slo zagotovo ne :-)), Jaka, kaj takega posnel?

12:59 PM  
Blogger Miro said...

A se bo dalo film kje na netu videt?

(kot padalca me zelooo zanima kako ste naredili)

Tks

M

3:27 AM  
Blogger Morska deklica said...

Na netu se ga ne da vidit, če pa sporočiš podatke (poglej moj mail pod podatki), dobiš DVD. Premiera je bila pri Sandiju (Kimfly), potem v dvorani pri Kranju, naslednja postaja pa festival.

9:57 AM  

Post a Comment

<< Home