Monday, January 29, 2007

Iskanje dela je delo ali nič ni za ziher

Beseda ne-zaposlen (ali brez-poselen) v današnjih časih skorajda ne zdrži več. Iskanje dela in s tem obveznosti do sebe (ker bi rad delal, izkoristil svoje potenciale in koncu koncev tudi preživel) in do te rigidne inštitucije, ki se ji reče Zavod za zaposlovanje, je več kot polovični delovnik. Ste kdaj pomislili, kako bi napisali nekaj stavkov o sebi? Saj tisti fakti v vašem CV-ju še gredo od rok, kljub temu, da vas vsakič znova preseneti, da je to vaše življenje, ki je na papirju (ali računalniku), ampak pisanje o tem, kaj vse delodajalcu ponujaš, ker si itak in samo ti najboljši in sploh in oh, kaj boš naredil, ko prideš k njim. Pisanje kot moj poklic, a o sebi je zelo težko napisati kaj objektivnega.
Objektiven si lahko le pri križkih, ki jih talaš po nešteto papirjih formularjev Zavoda za zaposlovanje in se odločaš med desetimi možnostmi. Tudi o tem, kaj si in kaj bi rad bil (čeprav te tam poskušajo včasih prepričati tudi v kaj drugega). Udeležuješ se kvazi seminarjev, kjer te ne naučijo nič (niti spodobnega pisanja CV-ja), obvestijo te, da država še ne izvaja t.i. aktivnih ukrepov zaposlovanjaa, povedo pa ti vse tvoje dolžnosti (tudi to, da moraš biti tri ure na dan dosegljiv na nekem naslovu in da "dopust", vsaj do prve polovice leta iskanja službe, odpade). V opis dela delovnika "nezaposlene" osebe sodi tudi preizkušanje trdnosti svojih živcev, vmes požiranje marsičesa, tudi svojega ponosa, iskanje poroka, ki ti jamči finančno, da imaš v tem času lahko naročnino na Mobitel in še in še. In vsakič znova se zaveš, kako danes nič več ni "za zifer". In čeprav v delovne obveznosti "brezposelne" osebe ne sodijo gorske ture, smo so mi privoščili eno čisto zimsko na Snežnik.

11 Comments:

Blogger nadangel said...

Katka, nimaš prav. V delovne obveznosti brezposelne osebe še kako paše Snežnik. Nikoli ne veš, kdaj boš koga srečal, nikoli ne veš, če se ti morda ne bo prav na vrhu utrnila odlična ideja, in nikoli ne veš, ali ti ni prav tista pot na Snežnik dala novega zagona in svežega pogleda na svet. Vse je za nekaj dobro. Sicer pa: "dober delavec" :) je lahko le tisti, ki je zadovoljen s sabo - beri: tisti, ki gre na Snežnik, če se mu to zlušta...pa tudi če je brezposeln. Država dela čisto narobe. Še plačat bi ti morali, da greš - ziher si se več naučila iz naših blesavih pogovorov kot iz seminarjev :) ... Fajn je blo...spet!

6:30 AM  
Blogger Morska deklica said...

Kar se mene tiče, bi predpisala v obveznosti do Zavoda za z. tudi kakšne "športne" terapije, kakršen je bil Snežnik. Tudi midva z Iluzionistom bi rekla: odlično je blo, pa še bo :-)

6:42 AM  
Blogger bralec said...

"odlično je blo, pa še bo :-)"

Ne dvomimo! Pesti še vedno skupaj držimo. Rock on.

9:21 AM  
Blogger nadangel said...

blaž, ti pa vedno nekako najdeš pravi citat, ki ima celo več pomenov!!!

2:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kontesa,

nič niste napisali o višini nadomestila...

Ne-morem-iz-svoje-kože-press

12:25 PM  
Blogger Morska deklica said...

Gospa pravnica :-), na nadomestilo čakam, če sploh bo. Potem jim bom pa vsaj malo hvaležna ;-) Poglavje o mojem včerajđšnjem 7-minutnem razgovoru z referentko še pride na blog.

12:37 AM  
Blogger Irena said...

katka, verjamem, da ti je svez zrak in pogled na belo morje, prinesel polno pozitivne energije in veselja!
v cv mas pa itak same dobre stvari zapisat!
drzi se, rada te mam!

5:52 AM  
Blogger Irena said...

p.s:
pogresam fotke!

5:52 AM  
Blogger Morska deklica said...

Slikc smo vsi skupi nardil res velik. Je bla prava poezija v soncku in snegu. A ves kaj se je videlo - tvoj rojstnodnevni Cres!!! :-)

11:07 AM  
Blogger Irena said...

juhuhu, a si opazila tud kakega beloglavega orla? :-)

5:51 AM  
Blogger Morska deklica said...

Ne, čaka naju skupaj, da se zgodi kakšen nov čudež :-)

10:00 AM  

Post a Comment

<< Home