Thursday, October 19, 2006


Nekaj kreativnih (tudi sposojenih) o kreativni industriji

Iluzionistov zadnji post mi je dal kar nekaj misliti o kreativni industriji, kamor sodi tudi "press svet". Znotraj njega je mnogo svetov različnih vrst medijev, tudi blogersko vesolje. In sem se spomnila Dragana Sakana, guruja oglaševanja in trženja na Balkanu ter futurologa, ki zna rojevati ideje ne le za trg, ampak tudi za blagor družbe.
Vsa kreativna industrija (ta naj bi zavzemala 17 različnih področij, vse od arhitekture, založništva, glasbe, do IT-ja in raziskovanja) je trenutno razvija izjemno bliskovito, celo najhitreje in je tudi najdonosnejša. V intervjuju, ki ga pripravljamo za novo izdajo revije Jaz, prav Sakan pravi:" Kreativna industrija, imenovana tudi nova ekonomija, ne počiva kot stare industrije, saj nenehno ustvarja nove ideje. Stara ekonomija temelji na zniževanju stroškov, medtem ko v novi ekonomiji stroški rasejo skladno z rastjo novih idej. Medijske hiše bi morale čim več trošiti, da bi novinarji bralcem prinesli čim več novih idej". In na to mnogi, mnogi pozabljajo, ko pod pritiskom kapitala producirajo bebave teme, resda tudi za čedalje bolj bebavo publiko.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

zanimiv se mi zdi tale del "Medijske hiše bi morale čim več trošiti, da bi novinarji bralcem prinesli čim več novih idej"
ce bi vzel to iz konteksta napisanega, bi preprosto razumel, da bi lahko medijske hise bolj placevale novinarje, fotografe...

ker pa je to guru oglasevanja, potem bi moral razumeti, kje crpajo novinarji informacije (sploh rumene).. nekaj casa nazaj so bili to forumi, sedaj pa to postajajo blogi.. in ravno sinergija, ki bi jo bili potrebno najti, bi bila resitev za obe sferi.. tako profesionalno novinarstvo, kot tudi za blogosfero, ki bi s tem dobila svoje mesto v medijih.. tudi tiskanih..

glede kapitala v medijih pa je razumljivo, da si zelijo lastniki cim vec, vendar na cigav racun in kako? na racun nezadovoljnih bralcev?

1:00 AM  
Blogger pubec said...

u, kak je bil to fajn izlet. se spomniš, ko je blo še toplo in je vino lepo steklo ob nastopu tiste američanke ? ...

5:35 PM  
Blogger Morska deklica said...

... pa kak me je skor škorpjon pikno, pa kak sm plesala s štrudlom v roki sredi vasi, pa kak je blo fajno ... :-)

6:52 AM  
Blogger pubec said...

ja, stari časi :) ko si bla še ledih pa fraj...

8:58 AM  

Post a Comment

<< Home